Det er endelig tid for jakt - rypejakt!

Publisert:29.09.18

10. september er jaktstart i Norge på rype og skogsfugl. Dessverre lå jeg rett ut med dobbeltsidig lungebetennelse de fem første dagene i jakta. Men lørdag 15. september var jeg endelig frisk nok til å ta med meg bikkja på en liten jakttur. Vi reiste til fjells for å prøve oss på rypejakt. Været var knall og alt lå til rette for en bra jakthelg. (se film nederst i artikkelen).

Vel fremme, med skyhøye forhåpninger var vi klare. Det tok ikke lange tiden før første orrfugl kull var oppe på vingene. En nydelig stand av Chicko, men kullet på fem fugl, unnslapp bak et tre. Deilig å få signaler på at bikkja fungerer, og at det er fugl i terrenget. Vi beveger oss videre oppover i terrenget i håp om å finne ryper. Ny stand, og nå var jeg sikker på at det var ryper. Jeg forsøker å smyge meg innpå, men de letter litt tidlig. Chicko jager av sted i et forrykende tempo. Jeg jeg beveger meg raskt mot der flokken lå. Plutselig letter det ei rype. Jeg legger an og klemmer av et skudd. BOM, tenker jeg. Ser rypa strekker ut vingene og seiler i et forrykende tempo nedover i dalen. Jeg ser tilbake mot stedet jeg fyrte av, og får øye på masse fjær som faller ned fra himmelen. Traff jeg likevel? Ser tilbake mot rypa som svever, og der, plutselig faller den i bakken. Om lag 500 meter fra meg. Det var bare å begynne ettersøk. Etter to timer med søk, ga vi opp. Den rypa var umulig å finne.Etter en liten matbit, bestemte vi oss for å søke videre oppover i terrenget. På rundt 1000 moh får jeg øye på to fjellryper. Jeg ser bikkja søker rundt i området. Jeg blir stående helt stille. Rypene hadde ikke sett meg enda. Bikkja nærmer seg rypene. Jeg vet at fjellrype ikke trykker for hund, så jeg håpet på at Chicko kunne få de på vingene mot meg. Og ja, Det var det som skjedde. De kom rett i mot. Jeg legger an, svinger børsa rundt og fyrer av. Klart treff, og rypa stuper rett i bakken. Deilig følelse. Nydelig samarbeid sammen med bikkja.

Det var dessverre lite fugl å se denne dagen. Chicko tilbakela ca 5 mil med søk, og jeg trasket mine 18 km etter han. Vi så to orrfuglkull, og 4 rypekull. Gode stander av Chicko, men rypene var lette på vingene, og vanskelig å få inn skudd.

Neste dag bestemte vi oss for å reise ned i lavlandet for å prøve oss på skogsfugl. Dette kan du lese om her.

Ta gjerne en titt på min Youtube Kanal, abonner, del og lik. Det blir jevnlig publisert nye filmer bestående av jakt, fiske og friluftsliv.

//Christer Nannestad - Youtube og Instagram: Nansen_Bamsen