Du skjønne milde – FOR EN JAKTDAG!

Publisert 12.10.18

Det jeg skal skrive om i denne artikkelen er en opplevelse jeg mest sannsynlig aldri kommer til å oppleve igjen. Jeg bare sier det med en gang. 5 tiurer, 3 orrfugler, 1 røy og 1 rype på en og samme dag. Og ikke nok med det, alle ble skutt innenfor en radius på 2 km og innen for en tid på ca 2 timer. Helt rått ikke sant? Du kan forøvrig se filmen av denne dagen nederst i artikkelen. 

Vi er en guttegjeng på fire som reiser av sted mot de dype skoger på Østlandet. Vi har med oss to velfungerende hunder, Vilja og Chicko. Grytidlig om morgen er vi på plass. Vi begynner å gå i spenning innover på myrene vi har hørt så mye bra om. Bikkjene søker i front, og vi sluntrer etter. Tiden går, ikke en fugl å se. What?, tenker vi. Hva har skjedd? Hvor er fugl? Ikke et eneste tegn til spor av den. Vi hadde gått i over 6 timer, langt, lengre enn langt. Vi var helt nøtt til å flytte på oss.Nå var vi slitne, leie, trøtte og sultne. Vi ante ikke hva vi skulle foreta oss. Vi tar oss en liten matbit, titter litt på kartet og finner en skogsbilveg som fører oss til et høyere punkt i terrenget. Vi setter oss i bilen og kjører 4 km av sted, i motsatt retning av der vi hadde jakter.Vi går ut av bilen, slipper hundene, og gjør oss klare. Det piper i gps'en. Vilja har stand. 100 meter fra bilen. Vi er håpefulle og begynner å bevege oss i mot. Dæven, ett tiurkull. Fredrik roper: "Vi har funnet plassen, her skal vi være". Og det visste seg å stemme på en prikk. 5 minutter etter første stand er det en ny situasjon på vei. Vi beveger oss inn på standen, og begge bikkjene løper bestemt i samme retning. Vi steller oss opp klare, og der, ett tiurkull letter. Jeg smeller av det første skuddet, og ser første tiur brake i bakken. I det jeg løper frem ser jeg den løper på bakken, og fyrer av et skudd til. I det samme hører jeg enda et skudd avfyres, og ser det "støver" av fuglen som flakser videre. Uten tvil treff. Det var Henrik som fyrte av på den andre tiuren. Har vi klart å ta to tiurer i samme situasjon? Vi tar en liten titt på min tiur som ligger på stedet. Raskt etter går vi på ettersøk. 300 meter lenger ned i skogen finner Vilja tiurene. Så fantastisk. Vi stod nå med to tiurer. Helt vanvittig.

Hvis du nå tenker at det var en fantastisk situasjon, kan du glede deg til dette avsnittet. Vi trasker videre innover. Ti minutter etter to tiurer i sekken letter det en ny tiur på vingene. Øyvind fyrer av et skudd og hører et herlig jubel. Han traff og tiuren datt. Hundene i spissen løper frem, med Øyvind etter. Plutselig hører vi et nytt jubelbrøl: " DET ER TO, DET ER TO FUGL PÅ BAKKEN". Er det mulig? Øyvind hadde dunket ned en tiur og ei røy på ett og samme skudd. Røya lå i blindsona til tiuren. Er ikke det helt sjukt? I Ekstase går vi ned på myra som ligger 50 meter fra situasjonen. Nå skal det jaggu tas bilder. Og dæven, trur du ikke et rypekull med seks fugl går opp på vingene? Fredrik fyrer løs, og det detter ei rype. Dette er bare ikke til å tru?

Vilja og Chicko gjorde jobben sin :)
Vilja og Chicko gjorde jobben sin :)

For min del var det nå på tide å vende nesen hjemover. Sliten kropp etter sykdom og en utslitt hund fortjente å hvile litt. Vi skiller lag og jeg går tilbake til bilen. Jeg krysser ei myr, og ser Chicko tar stand fem meter foran meg. Jeg lader og går mot. 2 orrfugl på vingene. Jeg fyrer av og det detter ei orrhøne. Og jaggu, akkurat samme skjer bare 300 meter lenger ned i terrenget. Akkurat som reprise, og enda ei orrhøne i sekken. De tre andre gutta får tatt to tiurer til og en orrfugl.

For en syk aften. Dette vil jeg aldri glemme. I tillegg til alt vi traff, så vi mange andre store og flotte kull og enkeltfugl. Det var rett og slett fugl overalt. Akkurat som all fugl på hele Østlandet hadde samlet seg i dette område.

Besøk min Youtube kanal for å se film av denne utrolige dagen. Abonner, del og lik :) Det kommer jevnlige nye filmer bestående av jakt, fiske og friluftsliv.

Du kan lese om rypejakt her.

//Christer Nannestad - Youtube og Instagram: Nansen_Bamsen