Storørret 8 KG på Mjøsa

11.07.2018

Etter en 18 timer lang fiskekonkurranse på Femund, som resulterte i tredjeplass, bestemte Christian og jeg for å reise nedover mot Mjøsa. Jeg var utrolig spent på dette. Mitt første møte med fiske på Mjøsa, og i tillegg var jeg så heldig å få lov til å være med som matros og fotograf for proffiskeren Christian Juel.
Tre og en halv time med kjøring, en rask stopp på Burger King og vi var nå klare for en ny fisketur. Det skal sies at vi var noe trøtte og slitne med kun 3 timer søvn på de siste 28 timene, men tanken og håpet på storørret gjorde at vi fikk et nytt giv.

Det var ikke et vindpust utpå. Klokken 2100 er vi klare og begynner å trolle med det samme. Ca 30 minutter tar det før første fisk er på. 1 kilos ørret. Ikke mye å snakke om... Vi krysser Mjøsa, og befinner oss nå sørvest i sjøen. Det er ikke til å tru. Vi finner et område med vanvittig mye småfisk. Loddet er omtrent helt svart i dybden fra 1-9 meter. Det er et godt tegn, all småfisk står i overflaten, som forhåpentligvis storfisken vil jage på. Vi gjør en liten sving, og pang sier det. Det skriker i snella, og her skjønte vi raskt at det var stor fisk på gang. Christian holder fisken med stram line. Jeg får kasta meg rundt og sveivet opp riggene. Det var klart for fight. Christian begynner å bearbeide fisken, og den stiger til overflaten. Den slår seg rundt, og vipps, fisken var borte. Den klarte å rive seg løs. Christian kommer med et høyrøsta skjellsord og blir både lei seg og frustrert. "Den var svær den", får han skviset ut i frustrasjonens hete.

Vi dorger på videre. Øynene våres er blytunge og kroppen skriker etter søvn. Klokken er nå 0300, vi befinner oss langs land, kjører inn og ut, på kryss og tvers. Vi drikker cola, red bull og kaffe. Gjør alt for å holde oss våkne. Og der, satt det på en ny fisk. Og vi hører snella begynner å skrike og utraset går. Vi skjønner fort at det er stor fisk. Er den 4, 5, eller 6 kilo? Det var umulig å vite på dette tidspunktet. Det fightes febrilsk med fisken. Den kommer inn mot båten, så er det ut igjen. Den forsøker å velte seg i overflaten, og så stuper den rett ned. Slik holdt det på i 15 minutter. Fisken begynner å bli sliten, den nærmer seg båten. Fytti for en gris. Den er enorm. Christian blir helt stille og beholder roen og er dypt konsentrert i det han tar tak i hoven og forsøker å lirke fisken forsiktig mot den.

Christian Juel med  ørreten i sine egne hender.
Christian Juel med ørreten i sine egne hender.

"JADA, VI HARN, VI HARN, JADA", runger Christian ut over hele Mjøsa. 84 cm lang og en vekt på 8,1 kg. Det bannes, skrikes og felles en tåre i tur og orden. En helt sinnssyk følelse som neppe kan beskrives. 

Vi dorget i en fart på 2,3 knop. Inn og ut fra land. Fisken bet på denne Kopello. Kan kjøpes på Larvik fiskesport AS. 

Er du interessert i fiske, og kunne tenke deg å bli med på tur. Ta en titt HER. 

//Christer Nannestad. Instagram og Youtube: Nansen_bamsen.