Livet bak hunderomper

Publisert 06.03.19

Jeg har vært så heldig å få være med Siri Christine Fredriksen ut på tur. Jeg har i lang tid gått og undret over hvordan det er å være hundekjører? Det ser stort og flott ut når man ser klipp i fra fjernsynet om alle hundekjørere som blir trukket milevis innover på vidda i steikende sol. Men hvor mye arbeid ligger egentlig bak en slik tur?

Siri har drevet med hundekjøring i 2 år og begynner å få erfaring om hva hundekjøring dreier seg om. Mensa trekkhundklubb er idrettsklubben hun kjører for, og i kennelen som heter Urban Huskies er det 16 hunder (10 voksne og 6 valper). På spørsmålet om hvor mye tid som går med til hundekjøring forteller Siri at det er vanskelig å svare på.

"Mesteparten av det jeg driver med omhandler hund og hundekjøring. Det er mer en livsstil enn hobby" - Siri Christine Fredriksen.

Siri og hundene i full fremdrift
Siri og hundene i full fremdrift

Jeg har vært med Siri for å observere, lære, for å bidra etter beste emne, er det forståelig at denne idretten / aktiviteten er en livsstil. Opp tidlig om morgen for å gi suppe til hundene, plukke møkk og stelle de. Videre skal hundene inn på henger og pakke med seg nødvendig utstyr for tur. Etter en lang tur er det allerede kveld. Da må det gjøres klart til kveldsforing. Da får de tørrfor. I mellomtiden mens de spiser hugges det kjøtt som de får. Når siste hund er ferdig med kjøttstykket, slukkes lysene i hundegården og det er på tide å henge opp alt utstyr til tørk. For å få dette til er man avhengig av riktig jobb. Siri har en jobb der hun jobber turnus og får en del sammenhengende fritid.

Selv om en hverdag kan høres strevsom ut, så er det den indre gløden som driver en hundekjører. Det å leve sammen med hundene, som er en stor familie er en helt spesiell følelse. Det å drive friluftsliv sammen og reise på fine turer og oppleve naturen er unikt. Jeg kan godt forstå at samspillet mellom hund og hundekjører, friluftslivet, all slags vær, natur, dyreliv og opplevelser er noe som gjør at man bare elsker denne livsstilen. Hundekjøring er også en idrett der en konkurrerer om å vinne. Siri har til nå kjørt Gausdal Maraton 200km og planlegger Vikerfjelløpet og Jotunheimløpet. Hun har også kjørt Gausdal 5 mil to ganger. Når jeg spør henne om hun har noen mål med hundekjøring svarer hun raskt: (artikkelen fortsetter under bilder).

"Jeg ønsker å satse, gjøre det godt i løp. Akkurat nå staker jeg ut veien siden jeg er relativt fersk. Lyst til å bygge opp et godt spann til å klare å konkurrere i toppen. Største drømmen er å kjøre og fullføre Finnmarksløpet" - Siri Kristine Fredriken.

Siri er et stabeist med god vinnermentalitet. Hun ofrer og satser hardt for å få det til, både i tid og økonomi. Det er som å satse alt for hundene og bruke all energi som livet tilbyr på å klare dette. Når det er sagt, er jeg sikker på at Siri har det som skal til, og kommer til å kjøre Finnmarksløpet og fullføre det en gang i fremtiden.

//Christer Nannestad - Youtube og Instagram: Nansen_Bamsen