Fluefiske etter gjedde - noen enkle tips

Publisert 06.06.19 

Fluefiske etter gjedde.

Det å kjøre stor fisk på fluestang er vanvittig artig. Finner du de riktige plassene og er der på riktig tid, er det nokså enkelt å kunne få gjedde på kroken. Jeg ble invitert av Kai Finbråten med på gjeddefiske, og det var bare å takke høflig ja. Her kommer det noen enkle tips om hvordan du kan få gjedda til å falle for fristelsen. Om du ønsker å hoppe rett til filmen av gjedde på 10 kg, finnes den nederst på denne siden.

Sted og tid: Her på Østlandet er tiden inne for stor gjedde i mai måned. Det er selvsagt mulig å få stor gjedde året rundt. Selv har jeg fått en gjedde på 7 kg i august, men om du skal begrense søkeområdet og kaste med flue er nok tiden best når gjedda akkurat har gytt. Da blir den nemlig stående i nærheten av gyteplassen og vente på at mindre fisk kommer inn som gjedda kan jage. Typiske gyteområdet er i sivkanter, inne på grunner, viker, deltaer om vannet har det. Etter gytetiden står den store gjedda noen dager på veldig grunt vann. Inneholder vannet brasme, er dette typisk en fisk som gjedda ønsker å jage. Den kommer inn for å gyte rett etter gjedda.

Rød ring indikerer gode plasser å lete etter gjedde. Bruk flyfoto og søk etter slike plasser i vanna du selv fisker.
Rød ring indikerer gode plasser å lete etter gjedde. Bruk flyfoto og søk etter slike plasser i vanna du selv fisker.

Når du har funnet sted der du ønsker å starte jakten etter gjedde:
Trå varsomt i sivkantene, det kan stå gjedde i sivet og leike. Se også etter rognsekker. Om du finner rognsekker, vet du at gjedda har gytt og tiden er inne. Kast i nærheten av sivkanten og jobb deg utover. Ideell vanndybde kan være 70 - 120 cm. Men dette kan variere. Beste tiden er når vanndybden er på sitt høyeste og har stabilisert seg. Kast ut flua, og være leken og aktiv når du trekker flua inn. Varier med raske og rolige rykk, stopp litt, og rykk til igjen. Kast i vifteform rundt deg. Jobb strukturert i «bassenget» du fisker i.

Fiskeutstyr: Når du fisker etter gjedde med fluestang vil stangklasse 7,8 og 9 fungere. Om du bruker de største fluetypene er det nok å foretrekke klasse 8 eller 9. Til dette fisket trenger du flyteline, og til fortom bruker du enten tykk fluorkarbon, eller stålfortom.

Et godt utvalg av fluer.
Et godt utvalg av fluer.

Sett tilbake den store flotte gjedda.

Om du skulle være heldig å få ei skikkelig purke på kroken, så håper jeg du behandler den pent, og setter den tilbake. Disse gjeddene har gode gener, og fortjener å svømme videre og produsere forhåpentligvis nye og store flotte eksemplarer. 

//Christer Nannestad - Youtube og Instagram: Nansen_Bamsen  

Dagens fangst. Viste seg å være 114 cm lang. Omtrent 10 kg. Tatt på flue av Kai Finbråten.
Dagens fangst. Viste seg å være 114 cm lang. Omtrent 10 kg. Tatt på flue av Kai Finbråten.