Fiskekonkurranse på Femunden

02.07.2018

Min første trollingkonkurranse er et faktum! Jeg ble med som matros på båten til Christian Juel. Vi Reiste selvsagt oppover med et mål: Å vinne hele skiten! Flere dager i forvegen hadde vi psyket oss opp og gjort oss klare for store bølger, vindkast og kjølige minutter ute på akter dekk. Team Viken var klare og godt forberedt.

Da vi ankom Femunden, nærmere bestemt Sorken, var det bare å sette ut båten, melde seg på og rigge klart utstyret. Det ble en nøye gjennomgang av regler, og i denne konkurransen skulle all ørret tas opp for å veies og ta skjellprøver av til forskning av sjøen. Konkurransen var bestående av både størst ørret og sammenlagt totalvekt av all ørret.

Så bar det av sted. Startsignalet ula kl 20:00, og konkurransen skulle pågå frem til 14:00. Vi hadde gjort en nye analyse på hvor ferden skulle gå, og vi la bestemt i vei utover. Det samme vi rundet odden og la kursen nordover møtte vi store bølger, og det var bare å sakke ned farten slik at vi ikke ble filleristet. Vi skulle jo tross alt leve med dette røffe været i 18 timer. På strekket fra Sorken til Sollerøya brukte vi en time og tjue minutt. Noe som normalt tar tjue minutt på flatt vann.

En av konkurrentene forsøker seg nordover i røft vær.
En av konkurrentene forsøker seg nordover i røft vær.


Vi fant en lun plass i le for Sollerøya. Og vi begynte å sette ut utstyret. Rolig av sted, med en dorgefart på ca 2 knop sitter vi spente og nysgjerrige. Etter en liten time skriker det i den ene snella. Det er fisk på! Vi tar plass ute på dekk og Christian tar spent i stanga. Det sveives inn med en liten lett fight. Første ørret var landet. 45 cm, 1 kg. Deilig og viktig følelse. Christian har alltid som mål å kunne lande en fisk og komme med på listene i konkurransen han deltar på. Første delmål var nådd, og hovedmålet stod nå i fullt fokus.

Christian Juel med kilos ørret.
Christian Juel med kilos ørret.


Vi fortsatte med å dorge rundt øya. Frem og tilbake, på kryss og tvers. Øynene begynte å bli tunge, men så smeller det på igjen. Denne gangen var det min tur til å kjøre fisk. Halv kiloen blir notert og lagt oppi fiskekassa vår. Like etter høgger det på to til, men denne gangen to små, som vi velger å slippe ut igjen. To stakkarer på ca 250 gram kunne vel ikke ha noen innvirkning på konkurransen? Jeg hadde akkurat fått lagt meg ned for en liten blund, så hører jeg det skriker i ei ny snelle, og Christian beveger seg lett på tå ut på dekk. Det var bare å stå opp, og frem med kamera. Kunne dette være drømmefisken? Neida, nok en halvkilos. Og med det samme vi fikk satt oss inn i hytta, smeller det til igjen, og enda en halvkilos ble notert. Fire fisk lå nå i kassa. klokken var nå 03:00, og vi konkluderte med et litt tregt fiske.Vinden løya litt, vi hadde fire fisk i kassa, vi tok en avgjørelse på å krysse Femunden rett mot øst og forsøke oss på storørreten på andre siden. Vi hvilte på skift mens den andre satt med energiblandingen kaffe / cola og tøffet rundt. Timene gikk. Øyelokka falt ned og jeg presset de febrilsk opp igjen og klappet meg litt på skinnet. Ingen fisk. Ingen ting å se på loddet. Hvor var all fisken? Det var umulig å svare på. Fisket gikk meget tregt. Og når klokken var 13:00 hadde vi ikke hatt et eneste høgg siden 03:00. Vi bestemte oss for å rydde ned utstyret. Koke pølser og bare nyte den siste timen. Sola hadde tittet frem, og vinden var løya. Vi kjørte inn og var klar for innveiing uten noen tanker på pallen.

Storfiskeren Espen Knai lusker rundt.
Storfiskeren Espen Knai lusker rundt.
Venter på napp....
Venter på napp....


Veiingen viste 3 kilo blank på total mengde med fisk. Vi svirret rundt, pratet med andre, og vi begynte å forstå at det faktisk var mulig på en bedre plassering. Flere båter kom inn uten hell, og forventningen og spenningen steg for hver båt som kom inn. Dette kunne virkelig ikke holde? Alle hadde nå veid inn, og det var klart for premieutdeling. Vi gikk for klassen med totalvekt på all ørret. Arrangøren steller seg opp og begynner å lese opp resultater. "Vinneren hadde fire ørreter med seg inn", forteller arrangøren. Var det oss tenkte vi, og så forundelig på hverandre. "Totalvekta er på 3 tallet", fortelles det videre. Det må være oss tenker jeg. Men så feil kan man ta. Vinneren ble Frank Mellemstuen og andre plassen gikk til Erlend Ryen Og så var det oss. Team Viken på en solid tredjeplass. Christian går opp for å få overrekt premien.

Tusen takk til Christian som tok meg med. En lærerrik, artig og fantastisk tur. Dette blir det mer av. 

Om du kunne tenke deg å være med på trolling etter ørret en dag eller to, kan du bestille tur her, eller du kan lese mer om trollingfiske her.

// Christer Nannestad 

Instagram and YouTube: Nansen_bamsen